17 kwietnia 2024

ArtaTTak

Blog Lifestyle

Kawa ziarnista – co warto o niej wiedzieć? 

Wiele osób bez kawy nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Ten aromatyczny napar potrafi rano postawić na nogi i poprawić humor. Jednak musi być on dobrej jakości, żeby spełniał swoje zadanie i przede wszystkim nam smakował. A jak zaparzyć dobrej jakości kawę? Potrzebujemy do tego dobrych ziaren kawowca. Obecnie można spotkać różne ich rodzaje. Jakie zatem kawy ziarniste będą najlepsze i czym kierować się przy wyborze? 

Rodzaje kaw ziarnistych

Na świecie istnieje ponad 500 rodzajów kawowców, jednak uprawiane są tylko trzy. To właśnie z nich wytwarza się trzy najpopularniejsze obecnie rodzaje kaw, czyli Arabikę, Robustę oraz Libericę. Za najszlachetniejszą uważa się Arabikę. Ma ona przyjemny, delikatny posmak i wyraźną kwasowość. Obecnie 75% produkcji wszystkich kaw ziarnistych stanowi właśnie Arabika. Robusta charakteryzuje się zdecydowanie ostrzejszym i wyrazistszym smakiem. Posiada ona również dwa razy więcej kofeiny od Arabiki, dlatego bardzo mocno pobudza. Dla wielu osób ma jednak zbyt intensywny i charakterystyczny posmak. Trzeci rodzaj, czyli Liberica jest najmniej aromatyczna ze wszystkich trzech wymienionych rodzajów. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji kawy rozpuszczalnej.

Jak wybrać najlepszą kawę?

Wybierając kawę ziarnistą, na samym początku oczywiście musimy zdecydować się na rodzaj ziaren. Jeśli ten etap mamy już za sobą to możemy pomyśleć o innych aspektach. Ważny jest kraj pochodzenia kawy. Warunki klimatyczne i rodzaj gleby wpływają na jakość ziaren. Wiele osób twierdzi, że najlepiej smakuje kawa pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej. Taką informację można znaleźć na opakowaniu. Kolejnym ważnym aspektem jest data palenia ziaren. Przyjmuje się, że kawę powinno się spożyć w ciągu dwóch lat od daty jej palenia. Na smak i aromat naparu wpływa też poziom palenia ziaren kawowca. Można tu wyróżnić palenie jasne, średnie, średnio-ciemne oraz ciemne. To pierwsze zapewnia subtelny smak i wysoką zawartość kofeiny. Natomiast palenie ciemne, czyli odbywające się w najwyższej temperaturze, pozbawia kawę kwasowości i kofeiny, ale za to gwarantuje wysoką intensywność smaku i aromatu.

W jaki sposób parzyć kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista może być parzona na wiele sposobów. Można do tego użyć ekspresu, kawiarki ciśnieniowej, szklanego zaparzacza, aeropressu, czy specjalnego syfonu do kawy. Każdy sposób będzie oczywiście wpływał nieco na smak kawy. Nie można jednoznacznie stwierdzić, które urządzenie będzie najlepsze. Zależy to bowiem od własnych preferencji.