1 grudnia 2021

ArtaTTak

Blog Lifestyle

Wina amerykańskie

Wina amerykańskie to towar, który nie każdy wie, że najczęściej pochodzi z Kalifornii. To właśnie słoneczna Kalifornia stała się miejscem, gdzie winiarstwo świetnie się ma. Stało się tak, za sprawą klimatu, który jest wyjątkowo dobry dla winorośli. Jest on nawet całkiem podobny do tego, który znamy z Europy, a konkretnie z okolic Morza Śródziemnomorskiego. Nie jest to jednak jedyne miejsce, gdzie prowadzi się produkcje win.

Czy wina amerykańskie są takie jak te znane z Europy? Zależy to od punktu widzenia. Pomijając kwestie takie, jak metoda produkcji można przejść do gatunków win i tu może być wielkie zaskoczenie. Czemu? Ponieważ wina amerykańskie rzadko są słodkie. Przeważają te, które są wytrawne lub półwytrawne. Fani takich gatunków na pewno nie rozczarują się, wybierając wina prosto z Ameryki.

Kolejną różnicą będzie to, w jaki sposób wino powstaje. Wina amerykańskie rzadko są efektem połączenia różnych szczepów. Amerykanie swoje wina lubią produkować tylko z jednego gatunku owoców. Przyjmuje się zatem, że drugi szczep nie będzie przekraczał między 15%, a 25%. Takie jednogatunkowe wina znacznie różnią się od tego, co można spotkać w produkcji europejskiej, która nie stroni od mieszania gatunków.

Chardonnay to wino, na które na pewno trafi amator amerykańskiego wina, a pasjonaci wiedzą dobrze, że to wino jest niemalże wizytówką i wielką chlubą amerykańskiego rynku win. Szczep ten jest wykorzystywany do produkcji win, które nim trafią do sklepów, leżakują w beczkach. Kolejną chlubą amerykanów jest szczep Zindafel, który jest winem wytrawnym, bardzo aromatycznym dla smakoszy.