Nie ma chyba na świecie osoby, która nie słyszała tej nazwy, większość z nas na pewno zna jej smak, a i bez wątpienia, gdzieś w oczy rzuciła się jakże popularna kwadratowa butelka z czarną etykietą i kultową grafiką. Smakosze whiskey niewątpliwie będą rozważać czy smak tego alkoholu jest rzeczywiście tak dobry, ale my osobiście bardzo lubimy uraczyć się szklaneczką tego trunku. Jack Daniels to bez wątpienia najpopularniejsze whisky na świecie, ale mało mało mówi się przy tym o historii jej poznania, jak i jej twórcy, którym był Jasper Newton Daniel (Jack to była ksywka, odkąd był małym chłopcem). Jak dobrze możemy wnioskować już po samej etykiecie Jack pochodził z Tennessee w USA.
Ze względu na kłopoty rodzinne jako młody chłopiec wyprowadził się z domu i zamieszkał wśród znajomych rodziny. Podjął pracę w destylarni przedsiębiorcy Dana Calla.
Jako chłopiec nauczył się samodzielnie tworzyć alkohol powstający z mieszania zacieru i filtrowaniu trunku (sour mash whiskey )drogą filtrowania go, kropla po kropli, przez węgiel z klonowego drewna. Dan Call był dla Jacka nauczycielem i mentorem, a dzięki wsparciu jakie otrzymał absolutnie uwielbiał to co robił w wkładał w to całą swoją pasję.
Podobno kunsztu wytwarzania whiskey Jack Daniels Jasper nie nauczył się bezpośrednio od Dana Call, ale co ciekawe od jednego z niewolników, który według innych źródeł historycznych był wynalazcą całej receptury będącej głowną bazą powstania późniejszej whiskey Jack Daniels.
Jack Daniels dziś to najlepiej sprzedająca się whisky amerykańska, której logo jest tylko nieznacznie mniej rozpoznawalne niż logo coca-coli.
O ile na świecie istnieje 17 odmian tej whisky to w naszym kraju uraczyć możemy się jedynie 6 z nich. Są to:
- Old No. 7, lub inczej „Back Label” – jest to podstawowa i najbardziej znana wersja, produkowana według niezmiennej procedury od II połowy XIX wieku. Przepis na zacier składa się w 78% z kukurydzy, w 12% z żyta i w 10% z kukurydzy. Przed poddaniem wspomnianej procedurze filtracji jest także 2-krotnie destylowana.
- Gentleman Jack – Jest to znacznie łagodniejsza odmiana od flagowego Old No. 7. Ten niezwykle delikatny smak trunku uzyskuje się poprzez poddanie go dwukrotnej filtracji przez węgiel drzewny – raz przed leżakowaniem, raz po.
- Jack Daniel’s Single Barrel – kojarzona jako „najbardziej inspirującą pośród mainstreamowych whisky”. W czym tkwi jej sekret? W jednej butelce znajduje się trunek pochodzący z jednej butelki. Nie każdy może to wiedzieć, że w praktyce oznacza to, że whisky z 2 różnych butelek może różnić się aromatem. Mimo, iż całą procedura destylacji jest dokłądnie taka sama, to whisky leżakuje w różnych beczkach (nierzadko z odmiennego drewna), i różnej lokalizacji. Te zmiany mają znaczący wpływ na finalny i niepowtarzalny smak.
- Jack Daniel’s Honey – likier miodowy sporządzony na bazie whisky. Obniżona zawartość alkoholu i słodki smak przełamany goryczą sprawiły, że szybko znalazł on swoich smakoszy, zwłaszcza wśród kobiet.
- Jack Daniels Tennessee Fire – to również likier powstały ze zmieszania „Old No. 7” z likierem cynamonowym. Idealnie nadaje się na „shoty” lub koktajle. Słodko – ognisty, smaczny, idealny na luźne, niezobowiązujące eventy.
- Jack Daniel’s Apple Winter Punch – sprzedawany w sezonie i wyłącznie zimą. Również likier na bazie whisky z wyraźną, korzenną nutą, idealną do degustacji w Boże Narodzenie.
More Stories
Black Point – nowoczesne rozwiązania dla druku
Mała turbina wiatrowa – czy warto inwestować w jej montaż?
Sukienki na imprezę – nowoczesne trendy w modzie wieczorowej